Bazı Oyunlar Neden Erkenden Duyurulur?

Hepinizin de bildiği gibi bazı oyunlar o kadar erken duyuruluyor ki beklemekten ağaç oluyoruz. Beklerken 7 yıl, 8 yıl hatta 15 yıl geçiyor. Peki bunun sebebi ne? Elbette bütün bunların sebebi şudur diye kesin konuşamayız, her proje kendi özelinde farklı durumlar yaşayabilir. Ancak istisnaları göz ardı edip genele baktığımızda çoğu oyunun erken duyurulma sebepleri benzer oluyor. Hiçbir şirket asıl sebebini açıklamaz ama sızan haberlerden ve sektörde konuşan insanlardan tahmin yürütebiliyoruz.

Yeni bir oyun duyurulduğunda oyuncular heyecanlanıyor, piyasa hareketleniyor ve şirketler belli bir prestij kazanıyor. Peki şirketler bunları hangi amaçla kullanıyor? Oyunlarının çıkmasına yıllar varken neden şimdi duyuruyorlar?

Sektördeki İnsanların Dikkatini Çekmek

Her oyun duyurusu oyuncular için yapılmaz. Bazı oyun duyuruları sırf çalışan sayısını artırmak için yapılıyor. Oyun sektöründe çalışanların da oyuncular gibi hayran olduğu filmler, kitaplar, seriler var. Bir şirket Star Wars oyunu yaptığını duyurduğunda Star Wars seven insanlar iş başvurusunda bulunup oraya girebiliyor. Böylece şirket çok vakit kaybetmeden ve çok para harcamadan yeterli çalışan sayısına ulaşıyor. Muhtemelen Star Wars Eclipse bu yüzden çok erkenden duyuruldu. Ama taciz olaylarından dolayı birçok insan Quantic Dream‘e iş başvurusu yapmak istemiyor. En son baktığımızda birçok boş pozisyon vardı, muhtemelen Star Wars Eclipse’i çok uzun bir süre bekleyeceğiz.

Peki ya Wolverine neden erken duyuruldu? Insomniac Games’in Wolverine duyurusunun birden fazla sebebi olabilir. Insomniac Games aynı anda çok fazla oyun geliştiriyor ve şirketi büyütmek istemiş olabilirler. Duyuru sayesinde işe alım süreci de hızlanmış olur. Onun dışında Sony’den bir teklif gelmiş olabilir, bu biraz alttaki başlığımızın konusu ama yine de detaylandıralım. Sony, konsol satışlarını artırması için duyuruyu erkenden yaptırmış olabilir. Ayrıca Wolverine oyunu yapma konusunda kararsızlarken insanların tepkilerini görmek istemiş de olabilirler. “Bütün Marvel karakterleri arasında Wolverine’i seçmek doğru mu?” sorusunun cevabını aramışlardır.

Hayranlarını sakinleştirmek

Şirketler için kaybedilen müşteriyi geri kazanmak, yeni bir müşteri kazanmaktan daha zordur. Bunca yıl birçok oyun çıkartıp yıllarca emek verip bir hayran topluluğu oluşturduktan sonra hiç kimse o topluluğa zarar vermek istemez. Hayranlarını kaybetmek kabus gibidir. Mesela hayranlarınız tek kişilik oyunlardan hoşlanırken, sizi bunun için sevmişken; siz sadece online oyunlara yönelirseniz hayranlarınızı kızdırabilirsiniz. Yıllarca hayranları bekletip başka konularda da skandallar yaşarsanız işler daha kötü bir hal alabilir. Bu kalabalığı sakinleştirmek için onlara sevdikleri şeyi vermelisiniz, yıllardır duymayı bekledikleri şeyi söylemelisiniz:

Mesela Bethesda gibi…

The Elder Scrolls VI duyurulduğunda hepimiz heyecanlandık. Duyuru 11 Haziran 2018‘de yapıldı ama bunun dışında hiçbir şey henüz gösterilmedi. Bethesda hala oyunu geliştirmeye tam olarak başlamadı. Starfield çıktıktan sonra odaklanacaklarını söylediler. En az 4-5 yıl daha bekleyeceğiz gibi duruyor…

Yatırımcıları Mutlu Etmek

Şirketler bazen kendi içlerinde kararsız kalabilirler. Yeni proje için yatırımcıları yeterince ikna olmamış olabilir. Bazı duyurular yatırımcıları veya yöneticileri ikna etmek için kullanılabilir. Mesela CD Projekt RED, 2013 yılında şu anki kadar çok büyük bir şirket değildi. Yeni yapacakları oyunun iyi satacağını ve niş kalmayıp ilgi çekici olduğunu o yıllarda yatırımcıya ispat etmesi gerekmiş olabilir. Gelen olumlu tepkileri, ekonomik kaynak bulmak için kullanmış olabilirler. Başka bir sebep ise…

Şirketler oyunlarını duyurmak için beklerken karşılarına doğru fırsat çıkarsa kaçırmak istemezler. Hisseler yükselişe geçmişken veya yatırım turundayken doğru fırsatı yakaladık diye düşünmüş olabilirler. Lisans anlaşması yaptıklarını insanlarla paylaşıp arkalarından esen rüzgarı güçlendirebilirler. Araya bir parantez açalım. Küçük ve orta ölçekli stüdyolar, The Game Awards‘ta veya E3 gibi bir etkinlikte duyurma fırsatı yakaladıklarında hiç beklemezler. Hiçbir zaman erişemeyeceği kadar insana oyunlarını duyurma fırsatını kaçırmak istemezler.

Elimizde bir kanıt yok ama muhtemelen Mount & Blade II: Bannerlord‘un erken duyurulma sebebi yatırımcı kaynaklıdır. Ekonomik sebeplerden yaklaşık 10 yıl önce duyurulmuş olmalı. Üstüne geliştirme süreci de sancılı geçmiş, bazı şeyleri yeniden yapıp durmuşlar, bu yüzden yıllar yıllar sonra çıktı.

Planlar Tutmadı ve İşler İlerlemiyor (Development Hell)

Bazen işler beklenildiği gibi gitmez. Çok erken duyurma amaçları olmasa da oyunun geliştirme süreci sıkıntı olabilir. Çeşitli tasarım kararları vermekte zorlanabilirler, kafa karışıklıkları olabilir. Kararsızlık, süreci oldukça uzatabilir. Mesela Anthem’a her gelen yönetici oyunu başka bir yöne çekmiş. Bu da iki ileri bir geri şeklinde olduğundan ilerlemeyi yavaşlatıyor. Vampire: The Masquerade Bloodlines 2‘nin de hala çıkmasını bekliyoruz. Tasarım dışında benzer bir durum teknik tarafında da olabilir. Oyunda istedikleri optimizasyonu veya istedikleri hissiyatı tutturamamış olabilirler. İstedikleri şeyi yapamayacaklarını anlayınca alternatif karar vermek zordur, bu da ekstra zaman alır. Beyond Good & Evil 2‘nin hala çıkmamasının sebebi muhtemelen budur. Çok büyük bir şeye kalkıştılar, belli başlı şeyleri başarıp başka şeyleri başaramadılar. Önlerindeki engeller yüzünden proje ilerlemiyor ama bu kadar para harcayıp bu kadar çok şey başardıktan sonra oyunu iptal etmek de zor geliyor…

Başka bir örnek Star Wars: Knights of the Old Republic Remake (KOTOR). Yöneticiler istedikleri şeyi göremedikleri için KOTOR Remake’i başka bir stüdyoya devredip baştan başlamalarını istemiş. Bu da oyunun çıkışının daha da gecikmesine neden oluyor. Bu tarz şeylere oyun sektöründe sık rastlayabiliyoruz.

Söylentileri Doğrulamak

Daha yeni yeni başlanılan oyun hakkında sızıntılar olabilir, bu sızıntıları şirketler kendileri de verebilir. İnsanların tepkisini ölçmek istemiş olabilirler. Ama insanların sızıntıları yorumlayıp yalan yanlış bilgilerle konuşmalarını istemezsiniz. Oyunu resmi olarak duyurup hayranlarınızdaki kafa karışıklığını giderebilirsiniz. Sırf bunun için duyurmayabilirsiniz ama yukarıdaki diğer başlıkları da yararınıza kullanabilirsiniz. Çalışan bulmakta işiniz kolaylaşır, gelen tepkileri değerlendirip yatırımcıları/yöneticileri ikna etmek için elinizde bir şeyler olur. Söylentiler çıktıktan kısa bir süre sonra duyurulan yeni Iron Man oyununu örnek gösterebiliriz.

Umarız yazımızı beğenmişsinizdir. Oyunların çok erken duyurulma sebebini bize soran çok fazla insan var, biraz onları cevaplamaya çalıştık. Etrafta dolaşan bilgi kirliliğini de bir nebze de olsa azaltmak istedik. Bu oyun neden erken duyuruldu diye sorduğunda artık bu yazının linki atabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Bazı Oyunlar Neden Erkenden Duyurulur?” üzerine bir yorum

  1. Final Fantasy XV’den daha olaylı bir oyun geliştirme süreci var mıdır bilmem. Sürekli konsept değiştirip, iki de bir yapımına baştan başlanmış, 9 yılda çıkış yapmış 12 yılda tamamlanmış bir iş 😀

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.