Serinin son filmi The Dark Knight Rises‘a, Christopher Nolan’ın tanımına göre ise acı olana yakından bakacağız. Heath Ledger’ın üzücü vefatından sonra Nolan 3.filmi istemedi. Heath’ın eşi ve stüdyo Christopher Nolan’a 3.filmi çekmesi için ısrar edince The Dark Knight Rises’ı bize sunmuş oldu. The Dark Knight’ın ardından çıta başka bir yere taşındığı için 3.film izleyenlerin bir çoğunu hayal kırıklığına uğrattı. Mantık hataları olsa dahi benim için yine gözde filmlerden biridir. Filmi izlemeyen kalmamıştır. O yüzden konusunun üzerinde çok kalmayıp biraz daha teknik açıdan bahsedeceğim.
Diğer filmlerinde olduğu gibi bu filmde de gerçek çekim sahneleri bulunmaktadır. Bane‘i ilk gördüğümüz uçak sahnesinin dış çekimleri havada çekilmiştir. Çekime başlamadan önce nasıl olacağını planlamak için birçok uçağı gökyüzünden yere doğru bırakmışlardır. Böyle bir duruma her ülke izin vermeyeceği için dış çekimler İskoçyada gerçekleşmiştir. Dış çekimler 2 günde tamamlanmıştır. Oyuncuların bulunduğu sahne de uçak maketinin içinde çekilip, dış çekimlerle efektlerle birleştirilmiştir. Nolan‘ın gerçeklik takıntısı ise eğer seyirci efekt olduğunu anlarsa gerçeklik bulamaz diye açıklıyor.
Batman‘in araçlarından biri olan The Bat‘i de Nolan farkıyla izledik. Gerçekten havada uçurmak imkansız olduğu için kendi imkanıylarıyla izleyiciye sundu. The Bat’in yapımı 5-6 ay sürmüştür.
Bu sahnede helikoptere bağlayıp Los Angeles sokaklarında dolaştırmışlardır.
Bir araç sayesinde havada tutulup, daha sonra efektle o araç silinmiştir.
Resme dikkatli bakarsanız ip sayesinde havada kaldığını göreceksiniz. En fazla 200 metre giderek havada kalmıştır.
Talia’nın dillere destan ölümüne sebep olan Tır sahnesi de gerçek çekimdir.
Setlere dönecek olursak Christopher Nolan her sahneyi her açıdan çekmek ister. O yüzden Batcave, Bane’in mağarası ve Pit’i devasa boyutlarda inşa etmişlerdir.
Şelalesine kadar el emeği göz nuru olan Batcave.
Bane’in mağarasını da tüm detaylarına kadar kurmuşlardır. Bane’in mağarası BatCave‘e göre tam tersidir. Her yer beton ve demir. BatCave ise taş ve şelale. Daha doğal ve dünyamsı.
Deshi Basara!
Ve gelelim Pit kısmına… Filmin en etkileyici sahnesine sahiplik ediyor. Öncelikle set dekoru fikirleri için Hindistan’daki Stepwell ziyaret edilmiştir. Oradan ilham alınarak Pit yaratılmıştır. Çekimlerin bir kısmı da Hindistan’da gerçekleştirilmiştir. Batman Begins’in alt metni olarak kabul edebileceğimiz “Why we fall Bruce? -So we can learn to pick ourselves up.” kısmını Pit sahnesinde de görüyoruz. Bruce çocukken kuyuya düştüğünde babası tarafından kurtarılıyordu. Bu sefer yetişkin hali düşüyor ve bu sefer kalkması için yardım edecek kimsesi yok. Tek başına çıkmalı o kuyudan.
Sahneyi bize iliklerimize kadar işleten kısım öncelikle müzik. Christopher Nolan ve Hans Zimmer dini melodilerden oluşmasını istediler. Nolan ayrıca ekibe Asya dillerinden kulağa çekici olan kelimeleri bulmaları için de istekte bulundu. Magripçe dilinde karar kılıp o iki kelimeyi seçtiler. Deshi Basara! Yani Rises.
Robin
Batman diyince aklımıza gelen ilk şeylerden biri de Robin’dir. Nolan ilk baştan beri Robin fikrine soğuk yaklaşmıştır. Kendi evrenine uymayacağını düşünmüştür. Kendisi her zaman ki gibi zeki davranıp easter egg olarak saklamayı tercih etti. Rol için aklında olan ilk isim Leonardo DiCaprio’ydu. Kendisi rolü kabul etmeyince rol Joseph Levitt Gordon’a gitti.
Killer Croc göndermesi.
Bane
Senarist ekibi filme villian seçerlerken Batman‘e fiziksel olarak zarar verebilecek olan sayılı villianlardan biri olan Bane‘i seçmek istediler. Fantastik villianlardan uzak kalınacağı için elde kalan sayılı kişi oluyor. Bane her zaman Batman’i zorlamıştır. Kendisi Venom zehirinden dolayı kat kat güçlüdür. Nolan evreninde bu mümkün olmayacağı için kendi versiyonlarını yarattılar.
Alternatif Bane maske tasarımları
Nolan bizzat Tom Hardy’i kendi arayıp rolü teklif etmiştir. Tom tek konuşmada rolü kabul etmiştir. 6 ay boyunca maskeyle dolaşmıştır. Ne kadar iyi oyuncu olduğunu sadece gözlerine bakarak anlamış olduk. Bane’den bahsetmişken meşhur bel kırma sahnesini bahsetmeden geçmek olmaz. Dövüş koreografisinde birçok şekilde belin nasıl kırılacağı şekilde antremanlar yapılmıştır. Bane vs Batman sahnesinde tek bir saniye bile dublör kullanılmıştır. Diğer filmlere göre aksiyon bu filmde biraz daha çok ve iyi.
Aşk Dosyası
Bruce Wayne‘nin aşk dosyası biraz kabarık olsa da Selina Kyle ve Talia Al Ghul herkesin gözdeleridir. Filmi izledikten sonra Talia’dan nefret etmeyen kalmamıştır. Özellikle ölüm şeklinden sonra. Ben kendisinden hala nefret ediyorum.
Catwoman seçmelerine giren Anna Hataway, ilk başta Harley Quinn için seçmelere girdiğini sanmış. Ben pek iyi yazıldığını düşünmüyorum. Random başka bir karakter olsa yine aynı etkiyi verirdi.
Serinin gerçekliğinden bu kadar bahsetmişken hepsini efektle çoğaltmak yerine figüranla çalışan Nolan’ı tekrar tebrik etmek istiyorum. Stadyum sahnesine 11.500 kişi geldi. Kalan ara boşluklara seyircileri efektlerle kopyaladılar. Son dövüş sahnesinde gerçekte 1000 kişi vardı ve hepsiyle özel eğitim yapıldı.
Filmde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bize böyle güzel bir macera yaşattığı için. Kendimce serinin neden iyi olduğunu anlatmaya çalıştım. Görüşünüzü bizimle paylaşmayı unutmayın.