Prince of Persia: The Lost Crown İnceleme | Yüksek Puanları Hak Ediyor Mu?

14 sene… Dile söylemesi çok kolay geliyor fakat Prince of Persia serisinin yeni bir oyun için tam 14 sene bekledik. Bu süre içerisinde Ubisoft sevilen bir firmadan çok hater kitleye sahip bir firmaya dönüştü. Zamanında benim de en sevdiğim firmalardan biri olan Ubisoft’un son yıllarda aldığı eleştirileri hepiniz biliyorsunuz zaten. Fakat Prince of Persia: The Lost Crown cidden beni şoka uğrattı. Peki bu şok, herkesin verdiği yüksek puanları hak ediyor mu? Gelin bu sorunun cevabına bakalım.

Hikaye

Prince of Persia: The Lost Crown direkt olarak Perslerin bir savaşı içerisinde başlıyor. Oyun bizlere, bu savaş içerisinde karakterimiz Sargon’un da içerisinde bulunduğu Immortals ekibinin üyeleri ile tanıştırıyor. Karşı uygarlığın liderini öldürdükten sonra övgü almak için Pers topraklarına dönüyoruz. Burada oyunun prensi olan Ghassan ile tanışıyoruz. Immortals ekibi ile dışarıda sohbet ederken bir anda bakıyoruz ki prens Ghassan kaçırılıyor. Immortals ekibi olarak da prensi kurtarmak için peşinden Kaf dağlarına gidiyoruz. Kaf dağlarında Ghassan’ı bulmak için Immortal ekibi aralarında ayrılıp etrafı araştırmaya başlıyor. Fakat bu Kaf dağlarının büyülü ve gizemli olduğunu oraya gittiğimiz zaman öğreniyoruz. Burada zamanın akışı kişiden kişiye değişiyor. Sargon için 3 saat geçmişken Immortal ekibinden biri için 3 gün hatta 3 yıl bile geçmiş olabiliyor.

Aramaya başladıktan sonra ise benim gözümde asıl oyun başlıyor. Bu dağlar arasında neler yaşanıyor kısmını ise sizlere bırakmak istiyorum çünkü ben hikayeyi gerçekten beğendim. Hikaye içerisinde eleştiri yapabileceğim nokta ise bazı kısımların çok aniden bitmesi olur. Merak ettiğiniz bazı noktalar böyle hop oldu da bittiye getiriliyor. Ama bunun haricinde ben gerçekten Prince of Persia: The Lost Crown’ın hikayesinden memnun ayrıldım.

Hikayenin Sunumu Da Şahane

Hikayenin sunumu da ayrıca beni mutlu eden noktalardan birisi oldu. Görselliğinden yazının ilerleyen kısımlarından bahsedeceğim tabii ki ama sunum açısından çok güzel bir seçim olduğunu bu nokta da belirtmem lazım. Birazcık da şahsi bir görüş bu çünkü ben biraz daha animasyon/çizgi film tarzına kayan görselleri daha güzel buluyorum. Ara sahnelerde de bu tarzı çok güzel kullanmışlar. Ayrıca diyaloglar ve yol boyunca karşılaştığımız karakterler de gayet eğlenceli ve ilginçler. Kısaca hikaye kısmı tam benim sevdiğim bir tarza sahip olduğu için çok mutluyum.

Metroidvania Türünü İyi Yansıtmış

Tabii ki Prince of Persia: The Lost Crown’ın asıl olayı hikayesinden çok oynanış kısmında yatıyor. Öncelikle oyunun türünün Metroidvania olduğunu belirtmem lazım. Daha önce bu türü duymamış olanlara ise özetlemem gerekirse, oyunun içerisinde bırakıldığınız haritanın başta büyük bir kısmının kilitli olduğunu düşünün. Bu kilitli noktaları oyunun ilerleyen aşamalarında kazandığınız yeni özellikler ile açıyorsunuz. Bu oyun içerisinden örnek vermem gerekirse 3.-4. saat civarında bir yay alıyorsunuz. Bu yay sayesinde daha önce ulaşamadığınız platformların kolçaklarına ve mekanizmalarına müdahele edip o yollara erişim sağlayabiliyorsunuz. Tabii ki normalde yolunuzu kendiniz bulmanız lazım fakat Ubisoft burada bir güzellik yapıp, gitmeniz gereken yeri haritada gösteren yardımcı bir mod da eklemiş. Metroidvania ruhunu öldüren bir olay tabii ki ama böyle bir seçenek olması benim çok hoşuma gitti. Oyunun ana haritası olan Kaf dağlarının da tasarımları, bölüm dizaynları ve bulmacalarının da kaliteli olması ayrı bir zevk katıyor.

Yaratık Kesmece Nasıl?

Benim kafamın karıştığı yer burada başlıyor. Oyuna ana silahımız çift kılıç olarak başlıyoruz ve öyle bitiyor. Yani 20-25 saat boyunca ana silah olarak sadece çift kılıç kullanıyoruz. Bu olay oyunun yarısına gelmeden dövüş sisteminde baymama sebep oldu. Tabii ki oyun ilerledikçe az önce de yazdığım gibi yay ve benzeri yan ekipmanlar ve yeni özellikler alıyorsunuz fakat bunlar yan araç sonuç olarak. Dövüş sistemini bu şekilde çeşitlendirme çabası benim gözümde oyunun en büyük eksi yönü. Ne bileyim ekle oradan ana silah olarak bir tane mızrak düşmanlarla aramıza mesafe koyarak savaşalım.

Çeşitliliği bir kenara koyarsam dövüş sisteminin kendisi çok tatmin edici. Vuruş hissiyatının yanında parry sisteminin kullanılışı gerçekten çok iyi düşünülmüş. Düşmanların sarı yanan ataklarında parry zamanlamasını tutturursanız boss harici neredeyse hepsini direkt öldürebiliyorsunuz. Ayrıca bu öldürme işini de özel animasyonlu yaptığınız için göze de hoş gelmeyi başarıyor. Fakat dediğim gibi çeşitlilik kısmı benim için Prince of Persia: The Lost Crown’un dövüş sistemini üst seviyeye taşımasını engelliyor. Eğer olası bir devam oyununda yeni ana silahlar eklenip, bir de dövüş içerisinde kullandığımız özelliklerin sayısı artar ise piyasanın en keyifli dövüş sisteminlerinden biri arasına girmeyi başarabilirler.

Başarılı Bulmacalar ve Platformlar

Bilmeyenleriniz var ise ilk Prince of Persia oyunun ağırlıklı bir kısmını bulmacalar ve platformlar oluşturuyordu. Bu oyunda da (o kadar olmasa dahi) olay bu diyebiliriz. Peki dövüş sisteminde olan sıkıntılar burada geçerli mi? Çok büyük bir mutlulukla bu sorunun cevabı hayır. Maceranız boyunca kazandığınız yeni yetenekler ve bölge değişimlerinde yaşanan yeni bulmaca mekanikleri sayesinde bu kısımları taze tutmayı çok iyi başarmışlar. Bu açıdan bakınca aslında The Lost Crown köklerine sadık kalmış diyebilirim. Demek ki köklere sadık kalınıp, yeni mekanikler ile de çok iyi bir oyun yapılabiliyormuş değil mi Ubisoftcuğum…

Zorluk Ne Durumda Yahu?

Twitter… Eee özür dilerim X platformunda bazı insanların oyunun zorluğundan şikayetçi olduğuna dair paylaşımlar gördüm. Ben şahsen Boss savaşları hariç oyunun zorluğunu dengeli buldum. Normal düşmanlar içerisinde her oyunda olduğu gibi gerçekten öldürmesi düşmanlar var. Platformlar ise bazen gerçekten zorlayabiliyor fakat can sıkan bir zorluk olmadığı için bana dengeli hissettirmeyi başardı. Boss savaşları ise beni gerçekten zorladı. Yani zorladı demek istediğim durum, bir çoğunu tek seferde kesmeyi başaramadım. Hatta bir tane boss savaşında galiba 9 kere falan öldüm. Buradan yeniden o boss’un bütün ailevi değerlerine selam yollamak istiyorum.

Ivır Zıvır Kısımlar

Bu üç temel kısım haricinde ise oyunun içerisinde klasik her oyunda olan yan görevler, marketler, tılsım gibi şeyler var. Market ve tılsımın aşağı yukarı işlevi her oyunda olduğu ile aynı. Yan görevler kısmında ise her bir görev serisinin kendine ait hikayesi bulunuyor. Bunlardan bazıları ilgi çekici, bazıları değil. Bu kısımlar artık çıkan her oyunda olduğu için detaylı bahsetmek istemedim fakat değinmeden de geçmek tabii ki olmazdı.

Grafikler ve Teknik Kısımlar

Hikaye sunumu kısmında kurduğum bir cümle vardı hatırlıyor musunuz? Ben gerçekten biraz daha animasyon/çizgi film tarzına kayan görselleri daha güzel buluyorum. Bir animasyon filmini oynama hissiyatı bana gerçekçi görsellerden daha fazla keyif veriyor. Ondan dolayı bu oyunun grafikleri için cidden şahane diyebilirim. Teknik kısım için de benzer şeyleri diyebilirim. Oyunun PS5 sürümünü 4K 120FPS olarak gayet fps düşüşü olmadan akıcı bir şekilde oynadım. Herhangi bir bug ile de karşılaşmadım. Oyun boyunca da bir kere bile çökmedi. Yani daha ne isteyebilirim ki teknik taraf için cidden Ubisoft’u buradan tebrik ediyorum.

Sesler ve Müzikler

Hadi tahmin edin bu kısım için ne diyeceğim. Evet, burasını da övücem oyunun. Müzikler gerçekten atmosfere çok iyi uyum sağlıyor. Boş bir zamanınızda açıp dinleyecek kadar iyi değiller fakat oyun içerisinde verdikleri hissiyat gerçekten çok iyi. Sesler konusunda da durum aynı. Efektlerinden seslendirmesine sesler gerçekten çok iyi. Gömecek bir şey olunca burayı doldururdum ama överken çok iyi demek yeterli geliyor bana.

Puanları Hak Ediyor Mu?

Prince of Persia: The Lost Crown gerçekten çok iyi bir oyun. Dövüş sistemi içerisinde çeşitlilik olsa gerçekten aldığı 90 ve üstü puanları hak ediyor diyebilirdim. Fakat görece uzun süren bir oyun olduğu için benim için gerçekten üzücü bir eksik oluyor çeşitlilik. Biliyorsunuz bizim sitemiz içerisinde bir puanlama sistemi yok fakat olsaydı tahminimce 83-85 civarı verirdim. Oyunun fiyatından bağımsız olarak ise bence herkesin deneyim etmesi gereken bir oyun diyebilirim. Dilerseniz PC için Xbox uygulaması üzerinden 1 aylık Ubisoft+ abonesi olup deneyebilirsiniz. Ubisoft’un eklediği Guided mod sayesinde de ilk defa metroidvania türüne giriş yapacaklar için çok ideal bir oyun olduğunu düşünüyorum. O zaman Ubisoft… Eski dostum… Senden görmek istediğimiz performanslar buydu işte. Bu harika oyun için yeniden teşekkür ediyorum sana eski dostum.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.