Hangisine Üye Olunmalı?: Streaming Platformlarını Konuşuyoruz!

21. yüzyılın ortalarına yaklaştığımız şu günlerde, malumunuz her geçen gün klasikleşmiş uydu televizyonu değerini kaybediyor.  Bu olay artık neredeyse herkesin haberinin olduğu Netflix sayesinde yaşanıyor. Netflix’in araladığı bu kapıyı, arkasından bir dünya dolusu streaming platformu daha da açarak artık yepyeni bir yayın çağına girdiğimizi resmen tescillemiş oldular.

Aylık abonelik sistemleri her yerden karşımıza çıkar oldular. Netflix, Prime Video derken liste uzayıp gider oldu. Hangi birine para yetiştireceğimize şaşırır olduk. Bunu düşünerek, bugün sizlerle ülkemizde yayın yapan bu platformları değerlendireceğiz. Fiyatları olsun, içerik tipleri olsun hepsinden bahsedeceğiz.

Netflix – 17,99₺

Tarihler 1997’yi gösterirken Amerika’da Reed Hastings ve Marc Randolph isimli iki girişimci internet üzerinden film kiralamayı sağlayan Netflix’i kurdu. Netflix.com’un kurulmasından sonra ise artık aylık abonelik sistemine geçerek günümüz Netflix’inin temellerini attılar. Sonrasında ise  hepimizin bildiği gibi şirket yayın platformlarında tepedeki yerini aldı. 

Netflix ülkemize 2016 yılında geldi. Ülkemiz de böylece streaming platformlarıyla tanışmış oldu. Netflix üç tip abonelik sunmakta;

ÜYELİK ÇEŞİDİ FİYATLAR AYRICALIKLAR
Temel üyelik: 17,99 TL/ay Aynı anda tek cihaz, SD çözünürlük.
Standart HD: 29,99 TL/ay Aynı anda İki cihaz, HD çözünürlük.
Özel Ultra HD: 41,99 TL/ay Aynı anda Dört cihaz, Full ve Ultra HD çözünürlük.

Gelelim Netflix’in içerik tiplerine. Netflix şirket politikası olarak miktarı kaliteden daha önemli görüyor. Kendileri üzerimize kürekle içerik atıyorlar. Maalesef hepsi de iyi olmuyor. Fakat şöyle ki herkese göre bir içerik de çıkıyor içeriden. Netflix bence biraz maden gibi. Kazmak lazım, hiç bilinmeyen ama iyi olan çok içerikleri de var. Kendi içerikleri haricinde de çok fazla başka yapım şirketlerinden içerik barındırmakta. Son iki yılda çıkardıkları yerli içerikleri de unutmamak lazım. Ama unutsak da olur gibi zira malumunuz biraz sönük kalıyorlar. 

Amazon Prime Video – 7.90₺

Canımız ciğerimiz Jeff Bezos’un adeta “Hepinize benden Prime üyeliği” diyerek ülkemize sadece ve sadece 7,90 TL fiyatla gelen Prime Videodan bahsedelim biraz da. Amazon dünyanın en büyük şirketlerinden biri ve çok fazla kolu var. Durum böyle olunca Prime üyesi olduğunuzda, sadece Prime Video platformuna üye olmuyorsunuz. Amazon’da çoğu üründe kargo ücreti ödemiyorsunuz. Prime Gaming’le bir çok ödüle ve Twitch’te sevdiğiniz  bir yayıncıya ücretsiz destek olabiliyorsunuz. İçerik olarak daha az olmasına karşın kaliteleri Netflix’e göre daha üst seviyede. Mad Men, The Office, The Man In The High Castle, Tales From The Loop gibi kaliteli dizilere sahip. Ama tabii ki gelmiş olanlar değil gelecek diziler de çok dikkat çekici. İkinci Çağı konu alacak Yüzüklerin Efendisi dizisi ve Zaman Çarkı gibi iki büyük seriyi anlatacak diziler hiç de az olmayan bütçelerle geliyorlar. Heyecanla bekliyoruz. 

Bein Connect – 14.90₺

Bein Connect doğrusunu söylemek gerekirse HBO’dan geçiniyor. HBO dizileri çıktığı günün ertesinde ve hatta aynı gün Bein Connect’te yerini alıyor. HBO’nun da günümüzdeki en iyi dizileri yapan firmalardan biri olduğunu varsayarsak bu Bein’in elinde büyük bir koz. Üyelik ücreti olarak aylık 14.90  ve eğer yıllık almak isterseniz de 99 lira olarak şu anda üye olabilirsiniz. İçeride gerçekten de kalite ve drama kokan diziler var.

BluTv – 22.90₺

BluTv bence en kaliteli yerli streaming platformumuz. İçerikleri de yeri geldiğinde farklı ve kaliteli olabiliyor.  Yerli dizileri Netflix’in yaptıklarından kat ve kat daha kaliteli oluyor. Sanat filmleri açısından da diğer platformlardan ayrılıyor. Yakın zamanda da bazı HBO dizilerini bünyelerine kattılar. Şahsen beni de orada kazandılar. Ama bazı eksikleri var. BluTv’nin site arayüzünde ve kaldığın  yerden devam etme kısmında çok sorunları var. Farklı cihazlarda senkronizasyonu arada sapıtabiliyor. Ekstradan değinmek istediğim olay ise içeride ayrıca para verip alınan filmler olması.  Aylık para verdiğim bir uygulamada ayrıca para veriyor olmak bence bu sistemle çelişen bir şey.  BluTv aylık olarak 22,90 TL ve yıllık olarak da 154,80 TL. 

Exxen – 10₺

Acun Ilıcalı’nın “Bensiz olmaz” diyerek kurduğu ve Netflix gibi  üzerimize kürekle içerik attığı Exxen, geçtiğimiz günlerde yayın hayatına başladı. İçerik olarak içerisinin ikinci bir Youtube olduğunu söyleyebiliriz. Orkun Işıtmak, Enes Batur, Konuşanlar isimli stand-up gösterisiyle tanınan Hasan Can Kaya ve bir çok Youtuber’ın içeriklerini görebilirsiniz. Tabi içeride sadece bu içerikler yok. Usta oyuncu Haluk Bilginer’in de olduğu Şeref Bey dizisi gibi  Sihirli Annem gibi içerikler de bulunmakta. Ücretine gelirsek aylık olarak 9,90 TL’ye üye olabilirsiniz ama bu üyelik reklamlı bir üyelik. Reklamsız izlemek istiyorsanız 19,90 TL ödemeniz gerekiyor. Zaten Youtube’da benzerleri yapılan bu içeriklere ayda 20 lira vermek şahsen bana mantıklı gelmiyor. Exxen’e üye olmak yerine Youtube Premium üyesi olup reklamsız o içeriklerin benzerlerini görebiliriz gibi geliyor. Tabii ki karar yine de sizlere kalıyor.

Gain ve Puhu Tv

Bunların haricinde yine bir çok servis daha bulunmakta. Gain tamamen ücretsiz olarak katılmıştı biliyorsunuz ki. Onun ile ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz. Puhu Tv vardı hatırlar mısınız? Hani Fi, Çi serisiyle, Şahsiyet ile milyonları kendilerine çekmişlerdi. Puhu Tv hala aktif bir platform ama eskisi gibi içerikler üretmeyi bıraktılar. En son platformlarına özel olarak  Jet Sosyete gelmişti. Şu anlık sessiz bir konumdalar umarız gelecekte onlar da geri dönerek bizleri Şahsiyet gibi dizilerle buluştururlar.

HBO Max ve Disney +

Disney + ve HBO Max en çok ilgimizi çeken platformlardan olsalar da henüz ülkemize gelmedikleri için onları kullanamıyoruz. Geldiklerinde kısa sürede ülkemizde popülerleşeceklerini düşünüyoruz. Hangi fiyattan ülkemizde yer alacaklarını bilmesek de Amazon Prime’ın rekabetçi fiyatının onları da etkileyebileceklerini düşünüyoruz.

Hepinize okuduğunuz için teşekkürlerimi sunarım. Daha ülkemize gelmemiş bir çok platform var. Hepsini bekleyen büyük bir kitle de olduğu söz konusu. Siz en çok hangi platformun gelmesini istiyorsunuz? Bizlerle paylaşın!

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

 

Yazan: Sencer İnanç Sarı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.