Merhaba Geek dostlarım! Bugün sizlere “Laçin’in Köşesi” serisinin ilk bölümünü hazırladım. Kısaca bahsetmek gerekirse bazen belli bir konu üzerine bazen ise oynadığım oyunlarla ilgili, oyun dünyasıyla ilgili yorumlarımı okuyacaksınız. Yazıları okuyup beğendiğiniz sürece küçük maceramıza devam edeceğiz, o zaman ilk bölüme başlayalım, Kedi Bakışlı Oyunlar!
Oyun dünyası her sene daha iddialı daha güçlü oyunlar duyurup bizi çok heyecanlandırıyor. Bu oyunlar üzerine tahminlerimizi, ilk izlenimlerimizi, yorumlarımızı yazıyoruz ama biraz derin araştırma yaptığımız da Steam’in derinliklerinde bize çizmeli kedi bakışı atan minik oyunları es geçebiliyoruz. Bu yazıda sizlere uzun süredir takip ettiğim ama Cyberpunk, Last of Us çılgınlıkları arasında unutup, kış indiriminde “gelin buraya sizi tatlı kediler” diyerek aldığım iki oyundan bahsedeceğim. Biri Children of Morta, diğeri ise SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated.
SüngerBob KareŞort: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated
Hazııııır mısınız çooocuuuklar? Sizi duyamadım?! OOOOOOO. Başlığı atarken küçüklüğümüzün(hatta bazılarımız için şuan bile) en büyük kahramanı olan Süngerbob’u ingilizce ismiyle yazmaya gönlüm el vermedi. Biz onu Süngerbob kareŞORT olarak bildik bırakalım öyle kalsın. İsimden fark edeceğiniz üzere bu yeni bir oyun değil, 2003 yılında çıkmış olan SüngerBob oyununun REHYDRATED versiyonu. Ama ben oyunu genel olarak yorumlayacağım çünkü herkesin oynamış olduğu bir oyun olmadığı için oyunun içeriklerinden de bahsetmek istiyorum.
İlk olarak oyunun teknik kısımlarından bahsedeceğim, oyunda inanılmaz bir animasyon bolluğu var. Koşarken ayrı animasyon, düşmandan kaçarken ayrı animasyon, yürürken ve yavaş yürürken ayrı animasyon. Bu bahsettiklerim sadece yürüme animasyonları. Ve oyunda oynayabileceğimiz 4-5 çeşit karakter var ve bu bahsettiğim animasyonlar hepsi için farklı. Oyun zaten bilgisayar yoracak bir grafiğe sahip değil ama temiz rehydratelendiği(hehe) için herhangi bir bug veya fps düşüşü yaşamadım. Özet olarak bahsetmek gerekirse, Cyberpunk’tan çok daha iyi bir optimizasyona sahip.
Oyunun Hikayesi ve Türü
Yeşil küçük dostumuz Plankton yengeç burger tarifini çalabilmek için şeytani bir robot ordusu kuruyor ama yanlış tuşa basmasıyla robotlar Plankton’un emrinden çıkıyor ve Bikini Kasabasını ele geçirmeye kalkışıyorlar. İşte burada süper kahramanımız SüngerBob, Bikini Kasabasını robotlardan kurtarmak için devreye giriyor. 3D platform olan oyunumuzda SüngerBob’un evinde başlayıp maceraya atılıyoruz. Oyunda ilerlememiz için bize verilen belli görevleri yapıp, altın spatulaları toplayarak yeni bölümleri açıyoruz. Çoğu 3D platform oyununda da olduğu gibi bölümlerin etrafına yayılmış toplamamız gereken şeyler var bunlar:
- Parlak Nesneler(Oyunda da Shiny Objects diye geçiyor. İsim bulmaya üşenmişler sanırım. Bunlardan belli miktarda toplayıp altın spatula ile takas ediyoruz.)
- Altın Spatulalar(Oyunda diğer bölümlere ilerleyebilmemiz için belli sayıda altın spatula topluyoruz. Görev tamamlandığında ve belli zorlu platformları tamamladığımızda altın spatula kazanıyoruz.)
- Patrick’in Çorapları(Belli sayıda Patrick’in çoraplarını toplayarak altın spatula karşılığında Patrick ile takas yapıyoruz.)
- SüngerBob’un İç Çamaşırları(Oyunda canımızı temsil eden çamaşırlar. 3 Çamaşır ile başlıyoruz. Haritaların belli kısımlarına yayılmış çamaşırları toplayıp canımızı arttırabiliyoruz.)
Oyunda bölümlerin belli kısımlarına başka karakterlerin özellikleriyle ulaşabiliyoruz, tam koleksiyon ile oyunu bitirmek isterseniz yeni bir yetenek öğrendiğinizde önceki bölümlere dönüp tamamlayabiliyorsunuz.
Peki Bu Oyundan Neden Bahsettim?
Son zamanlarda çok aksiyon dolu oyunlar oynuyoruz. Sakın yanlış anlaşılmasın gayet memnunum bu oyunlardan ama arada insan hikayeyi umursamayıp kafasını dağıtmalık, kendisini güldürecek oyunlar arıyor. Eğer siz de öyle hissediyorsanız bu tam ihtiyacınız olan oyun. Küçükken hafta sonu uyanır, battaniyemi alır cnbc-e’nin karşısına geçip SüngerBob’un başlamasını heyecanla beklerdim. İşte bu oyun beni o günlere götürdü. Dışardan bakınca kenarda duran klasik bir 3D Platform oyunu gibi gözükse de oyun gerçekten çok detaylı ve oynarken insanın içini ısıtıyor.
Öncelikle çok eğlendiren diyaloglara sahip. Oyunda da çizgi filmin orijinalliğini bozmayan muhteşem espriler var. Araya serpiştirilmiş çok da zor olmayan ama eğlendiren boss fightlar var. Etrafta gezen NPC vatandaş balıklarımız bile var. Oyunumuz 135 TL, kenarda kalmış gibi gözüken bir oyun için fazla bir miktar gibi gözükse de oyunumuza benzeyen diğer sağlam platform oyunlarından(Crash Bandicoot™ N. Sane Trilogy 164 TL, Spyro™ Reignited Trilogy 164 TL) biraz daha ucuz bir fiyat. Ben kış indirimlerinde 89.10 TL fiyatıyla aldım. Eğer gerçekten platform türünü seviyorsanız ve gerçekten SüngerBob hayranıysanız şunu söyleyebilirim 135 TL bile iyi bir fiyat, ama sadece SüngerBob fanıysanız ve platform oyunlarından pek keyif almıyorsanız daha sağlam indirimleri beklemenizi tavsiye ederim.
Children of Morta
Yayınlarımızda da bahsetmiştim Diablo 3 sevdamdan. Bazı seneler 2 hafta bazı seneler 2 ay ana oyunum olur Diablo 3. Arkaya ruh halime göre müzik açıp saatlerce farmlarım. Aralık 2020’de de bu dürtü geldi ve dedim ki hazır kış indirimleri de var, bu sefer Diablo 3 ile vakit harcamak yerine o tarz(hack&slash) oyunlar araştırıp aynı yemeğin farklı soslusunu deneyeceğim! Açtım Steam’den İstek Listemi, seçenekleri değerlendirdim. İlk çıktığı zaman menüme eklediğim Children of Morta vardı. Hem de yayımcısı çok sevdiğimiz Frostpunk’ın geliştirici ve yapımcısı olan 11 bit studious. 40 TL’ye çıkış yapmıştı, indirim ile beraber 20 TL olmuş, baktım içeriğine, izometrik kamera, farklı sınıflar, hack&slash, çizimler ve renkler muhteşem, e dedim 20 TL olmuş uzun süredir istek listemde gözüme de takılıyor alalım bakalım neymiş bu Morta’nın Çocukları!?
İnanılmaz Bir Hikaye Anlatışı
Oyunumuz yaşlı bir nineyle açılış yapıyor, kendisini Morta sandım ama değilmiş. Morta dağımızın ismi, karakterlerimiz ise bu dağda yaşayan Bergson Ailesi. Hikayemiz bozulmanın(Corruption) dağa yayılıp dağı ele geçirmesi ile başlıyor. Bergson ailesi ise Morta Dağının sakinleri olarak ninelerinin rehberliğiyle bozulmayı durdurup dağı kurtarmak için maceraya atılıyorlar. Buraya kadar güzel, klasik fantastik bir hikaye, peki bu oyun hakkında yazmamın sebebi ne? Hikayeyi arkada anlatan o muhteşem ses.
Seslendirme o kadar güzel ki kendinizi orta dünya zamanında ateşin etrafına oturmuş, bilge birinden bir efsaneyi dinliyor gibi hissediyorsunuz. En güzel kısmı bu hikaye anlatımı sizinle eş zamanlı ilerliyor, tam anlamıyla olmasa da Bastion ve The Stanley Parable tarzında dersem tahminimce aklınızda bir fikir oluşur. İlerlediğimiz kısımlarda başarısız olsak bile arkada işleyen bir hikaye oluyor ve havalı seslendirmenimiz hikayesini anlatmaya devam ediyor. Oyunda ki sınıf(class) ise hikayeye çok güzel yedirilmiş. Oyunu oynadıkça(ilerledikçe değil oynadıkça!) Bergson aile üyeleri kendi yeteneklerini keşfediyor. Spoiler olmasın diye uydurduğum bir örnek vereceğim, mesela ormandan iki tane bıçak buluyor bir karakter ve rogue oluyor, böylece hikayemize rogue sınıf eklenmiş oluyor.
Oynanış
Oyun Hack&Slash ve Roguelike’ın birbirine yedirilmesiyle yapılmış. Özellikle hikaye, yetenekler, düşmanlar ve izometrik oynanış açısı Diablo’dan, eşyalar ve haritalarda bulduğumuz bize yardım eden özellikler ise Dead Cells‘ten alınmış diyebiliriz. Haritaları her oynayışımızda ise farklı yan görevlerle karşılaşabiliyoruz ve bu yan görevler için bile arkadaki havalı ses hikayeyi anlatıyor. Yaptığımız yan görevler ile Bergson ailesinin yaşadığı malikâneye görsel yenilikler katabiliyoruz. Örneğin bir yan görevde canavarlar tarafından etrafı sarılmış yaralı bir köpek buluyoruz, canavarları yendikten sonra köpeği malikânemize götürüyoruz, ilk başta yaralı olarak bir yatakta gözüküyor. Oyun bize yeni bir yan görev veriyor, köpeği iyileştirmek için 3 tane mantar bulmamız lazım, bunları bulduktan sonra tatlı ninemiz bize ilacı yapıyor köpeği iyileştiriyoruz ve görev aralarında köpeği malikânemizde koşuştururken görebiliyoruz.
En sevdiğim yanı ise yan görevleri yaparken ana hikayeden kopmamıza gerek kalmıyor, ana hikayemize devam ederken yan görevleri tamamlayabiliyoruz. Oyunumuzun hayvan severler için Paws and Claws isimli bir ek paketi var. Bu ek paketin geliri “Humane Society International” isimli hayvanları koruyup, onlarla ilgilenen bir derneğe gidiyor. Bu ek pakette ise malikâneye hayvan barınağı sistemi, evi ziyaret eden yeni hayvanlar, hayvanları besleme ve 100’den fazla yeni animasyon ekleniyor. Fiyatı sadece 10 TL.
İlk Bölümümüzün Sonu
SüngerBob’a fiyatı dolayısıyla biraz zaman vermeniz gerekse de, Children of Morta’yı kesinlikle hemen almanızı öneririm. Ödülü fazlasıyla hak eden bir oyun. Ve geliştiricilerinden oyuna katkıda bulunan 6 bedava güncelleme aldı. Sizin de kedi bakışlı oyunlarınız varsa yorumlara yazın veya twitter’dan bana ulaşabilirsiniz! Okuduğunuz için çok teşekkürler, bir sonraki bölümde görüşmek üzere!
09.01.2021 tarihinde çok sevdiğim Volkan Amcamı kaybettim. Emekli olduğunda oyun dünyasına atılmak istediğini ve yardım etmemi söylemişti.
Emekli olduğu günün sonrası vefat etti. Mekanın cennet olsun. Seni çok seviyorum canım amcam.