Fort Solis İnceleme: Oyun Demeye Bin Şahit

Merhabalar, ben Seyidcem. Yapılan bir oyuna kolay kolay rezalet diyen biri değilim. Ufak da olsa her oyunda kendimce iyi bulduğum etmenler olur. Ancak Fort Solis’in günü kurtaran hiçbir yanı yok. Bu arada az önce size yalan söyledim. Oyun hala rezalet, ancak sorun şu ki Fort Solis aslında bir oyun değil.

Hikaye Başlangıcı


Öncelikle hikayeden başlayalım. Jack ve Jessica mesleklerini tam olarak anlamadığım iki Mars çalışanıdır. Mühendislik de yapıyorlar, güvenlikçi gibi de takılıyorlar. Yine bir gün bir tamir işi yapılırken Solis Sığınağı’ndan bir yardım çağrısı gelince Jack durumu kontrol etmeye karar verir. Solis’e vardığı zaman ise durumun ciddi olduğunu anlar ve bir katilin Sığınaktaki herkesi teker teker avlamaya başladığını fark eder. Artık Jack’te katilin hedeflerinden bir tanesi olur.

Motivasyonsuz Ana Düşman


Hikaye klasik korku-uzay hikayesi ve benim bunda hiçbir derdim yok. Lakin hikayenin anlatım ve bağlama şekli bana hiç ama hiç geçmedi. Troy Baker’in seslendirdiği, en ufak ilgi çekici olmayan ana kötümüz, sadece birkaç sahnede gözüküyor. Ne bizi kovalıyor, ne aniden gelip korkutuyor. Ondan kaçtığımız sadece bir sekans var. Ayrıca ana kötünün motivasyonunu da hiç ama hiç mantıklı bulmadım. Bomboş yere seri katil olmuş gibi. E tamam korku ögeleri sadece kovalamacadan ibaret değildir.

Sönük Atmosfer

Atmosfer hiç korkutucu ya da gergin değil. Genelde atmosferden ürken biri olarak bu oyunda her tarafı çok rahat oynadım ve gezdim. Bunun dışında mekan tasarımları çok tekrar eden sıkıcı ve ruhsuz yerler.

Oynanış Kırıntıları ve Yürüme Simülasyonu

Sanırım bu bir oyun olmadığı için bu kısmı atlayabiliriz. Oynanışa dair en ufak bir kırıntı dahi yok. Oyun kısa sürüyor, 4 saatte falan bitiyor. Oyun boyunca sadece yürüyorsunuz. Evet yanlış okumadınız, sadece yürüyorsunuz. Hızlı hareket etmek yok, koşmak yok… Bir mekandan çıkıp diğer mekanı keşfetmeyi katlanamaz kılıyor. Merdivenleri inip çıkarken karakter iyice yavaşlıyor. Korkutucu bir sahne geleceği zaman ise bunu kamera hareketleriyle bağıra bağıra söylüyor. Muhtemelen hızlı yürüme olsaydı oyun 1-2 saatte bitebileceği için böyle bir karar vermişler. Keşke de öyle yapsaydılar. Güya çıkmadan önce aksiyon pek fazla yok -hiç yok bu arada- ama bulmacalarımız falan var demişlerdi. Nerede o zaman bu bulmacalar? Şu sürekli doğru zamanda doğru tuşa bastığımız sekansı bulmaca sayıyorsa eyvah eyvah…

Teknik Kısımlar


Grafikler güzel çünkü Unreal Engine 5 ile yapmışlar. PS5’te görsel olarak hoş gözüküyor ancak PC tarafında okuduğum kadarıyla felaket bir optimizasyon sorunu varmış. Hatta bazılarında çökmelerden
kaynaklı oyun açılmıyormuş bile. Hadi oyunu yapmaya paranız yetmedi, meşhur oyuncularla rezalet senaryolu bir film yapalım dediniz. Sadece iki platforma çıkan oyunun optimizasyonunu nasıl batırdınız aklım almıyor. Bundan sonra yaptığınız her işe şüpheli yaklaşacağımdan emin olabilirsiniz Fallen Leaf.

Teknoloji Demosu mu yapıyorsunuz, oyun mu yapıyorsunuz anlamış değilim. Bu yapımı oynatıp üstüne para istemek suç olmalı. Fort Solis hayatımda oynadığım en kötü işlerden bir tanesi. Oyun desem değil, film desem muhtemelen çok kötü bir film. Elle tutulur bir tane yanı yok yani yok. Yürüme simülasyonu olduklarını net bir şekilde açıklasalar daha iyi olurdu. Bu tür çoktan doygunluğa ulaştı ve popülerliği sona erdi. 5-10 yıl önceki kadar bu tarz oyun çıkmıyor.

Fiyatı Steam’de 606TL, PlayStation’da 549TL. Yani para vermeyi düşünüyorsanız asla bu hataya düşmeyin. Birkaç aya muhtemelen Plus’a da gelir. Biz arkadaşımla kardeşlik sistemi ile aldık. Bir filmin 170 lira olduğu şu dönemde, kişi başı 225 liraya 3-4 saatlik bir film almak cazip bir fikir olarak gelmişti. Ancak yapmayın, o 225 lirayı çok daha güzel şeylere harcayabilirsiniz.

Kendinize iyi bakın, hoşça kalın.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.