Angelic: Heyecanla Beklediğimiz Türk Bilim Kurgu Oyunu

14 Haziran 2020‘de Disket Kutusu kanalında Angelic tanıtıldığından beri Geeklik ve Ötesine olarak oyunu heyecanla bekliyorduk. Metaverse Stüdyosu, yerli bir oyun yapalım ve destek görelim demeden; kendi kalitesini üst düzeye çıkararak destek görmek isteyen bir ekip olarak yola çıktıkları anda dikkatimizi çekmişlerdi. Ekip tamamen Türklerden oluşmuyor. Far Cry, Halo 3, League of Legends, Metro Exodus, Warface ve daha birçok oyunun geliştirilmesinde katkıda bulunmuş insanlar bu ekipte yer alıyor. Ekibin başında ise Türkiye’deki deneyimli isimlerden Erkan Bayol var. Ortada herhangi bir bütçe olmadan kendi idealleri için oyun yapmak isteyen bir ekip vardı ve AA kalitesinde karanlık bir bilim kurgu oyunu için kollarını sıvadılar.

AA kalitesi hedefiyle yola çıktılarında fark etmeden oyunun AAA kalitesine yaklaştıklarını anladılar. AA ve AAA arasında bir oyun olarak Angelic’i geliştirmeye devam ettiler. Sıra tabanlı strateji ve RPG’yi birleştirerek ortaya eğlenceli bir oyun çıkartmaya çalıştılar. 1 yıllık emeğin ardından dikey kesiti (vertical slice), demosunu tamamladıklarında basına ve yayıncılara oyunlarını göstermek istemişler ve erken erişim olarak yollamışlar. Biz de deneme fırsatını yakaladık ve sizlere deneyimlerimizi aktarmak istedik.

Görsel Tarz

Angelic aslında TPS omuz kameralı bir oynanışa sahip değil. Sıra tabanlı tüm oyunlar gibi izometrik açıdan oynuyoruz. Savaşlar arasında kendi üssümüze gidip gemimizde bir şeyler yapabiliyoruz. Mass Effect ve Warframe mantığına benziyor. Üstteki görsele baktığımızda Warframe aklınıza gelmiştir, ancak genel olarak Warframe’den çok farklı olduğunu söyleyebiliriz. Oyunun farklı tasarımlara ve çeşitli mekanlara sahip olmasını gayet beğendik.

Savaşa Hazırlan!

Savaşa başlamadan önce belirli bir deployment enerjimiz var ve çağırabileceğimiz karakterleri de buna göre seçmemiz gerekiyor. Canı çok olan tank karakterimizi düşmana yakın bir konuma gönderip, diğerlerini arkada güvenli bir konuma göndererek stratejinizi düzgün yapmanız gerekiyor. Eğer iniş yaptığınız konumu beğenmezseniz ve yeterli enerjiniz varsa gemiye tekrar çağırıp istediğiniz konuma iniş yaptırabilirsiniz.

Keyifli Stratejiler

Karakterlerimizin ikişer temel yeteneği ve birer tane süper yeteneği bulunmakta, her bir karakterin kendine özgü menzili var. Karakterlerinizin avantajlarını ve dezavantajlarını iyice inceleyip ona göre stratejinizi belirlemeniz gerekiyor. Her turda sınırlı sayıda aksiyon puanımız var; yeteneklerimiz ve yürüyüşümüz belirli puanlar harcıyor. Bunları hesaplayarak dikkatli oynarsanız düşmanlarınızı kolayca alt edebilirsiniz.

Angelic, özellikle ilk savaşlarda farklı biyomlara götürerek mekanları sürekli değiştiriyor. Her geldiğiniz yeni bölgede orayı iyice tanıyıp ona göre kararlar almanız gerekiyor. Yetenekleri ve karakterleri o kadar iyi dengelemişler ki kendileriyle bir uyum içinde olduklarından tatmin edici savaşların içinde kendinizi bulabiliyorsunuz. Sürükleyici ve keyifli yapısı sayesinde zamanın nasıl geçtiğini anlamadık.

Başımıza oyunu kıran sadece bir bug geldi. Karakterimizi hareket ettirirken bir dağın tepesine tırmanacak gibi gözüktüğünden oraya yönlendirdik, ancak tırmanamadığından dümdüz çarpıp koşmaya devam etti ve oyunu kapatıp açmak zorunda kaldık. Dolayısıyla savaşa en baştan başladık. Quick Save ve Quick Load eklenerek bu tarz hatalardan kolayca kaçınabilirler. Başımıza böyle bir şey geldiğinde Quick Load yaparak oyuna devam edebiliriz.

Beklediğimizden Çok Daha İyi

Ortalamanın bir tık üstü oyun beklerken, Angelic bizi şaşırtmayı başardı. Hikayesi sayesinde etkileyici bir şekilde açılış yapıyor. Oyuna başladığınız anda öldüğünüzü öğreniyorsunuz ve öldüğünüz için tebrik ediliyorsunuz. Neden öldüğünüzü araştırmaya başlarken oyun sizi kolayca içine almaya başarıyor. Atmosferinin de kuvvetli olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Hikayesi ve oynanışı gerçekten yüksek prodüksiyonlu oyunlarla yarışacak cinsten olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer büyük hedeflerinin yarısını bile başarırlarsa Angelic güzel bir oyun olacak gibi duruyor. Demo olduğu için henüz cilalama aşamasına geçilmemiş, sesler kayıyor, animasyonlar tam oturmamış ve oynanışta hatalar meydana gelebiliyor. Oyun tamamlandığında ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Sıra tabanlı stratejiye pek aşina olmasak da Divinity: Original Sin 2, Desparados 3 ve yarı sıra tabanlı denebilecek olan FF7 Remake‘i oynamıştık. Angelic ise daha çok XCOM ve Gears Tactics tarzına benziyor. Türe aşinalığımız olmamasına rağmen canımız o kadar çok sıra tabanlı strateji oynamaya devam etmek istedi ki Angelic’i beklerken XCOM evrenine girmeyi bile düşündük. Angelic’in öğrenme aşamasının hızlı ve kolay olması da onu ekstra iyi yapıyor.

Okuduklarınızdan etkilendiyseniz Steam istek listenize oyunu ekleyebilirsiniz.

https://store.steampowered.com/app/1440570/Angelic/

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.