Marvel’s Avengers: Arada Kalmış Bir Oyun

2012’de Avengers filmiyle çıkış yakalayan Marvel, elbette oyun sektörüne de girecekti. Arkasında devasa bir şirket olan Disney vardı. Hemen kolları sıvayıp SEGA ile anlaşmışlardı. Filmlerinin oyunlarını yaptırmaya karar verdikleri için elbette kaliteli bir oyun bekleyemezdik. Yine de tabii ki heyecanlandık. Hemen hemen hepsi çok aceleye gelmiş, bütçesi düşük kötü oyunlardı. İçlerinden en oynanabilir duran ise Captain America: Super Soldier oyunu olmuştu. Elbette ki özensizce yapılan bu oyunlar satmayınca “Süper Kahraman Oyunları kötü bir fikir” diyerek rafa kaldırıldı. Halbuki yapılışları için gerekli özen gösterilse en çok ilgi çekecek oyunlardandı. Batman Arkham Serisi buna en iyi örnek. Yıllar geçti, filmler daha da çok izlenmeye başlandı, MCU gitgide daha da popüler bir evren oldu.

Insomniac Games en hızlı satan PS4 oyunu olan Marvel’s Spider-man ile de oyun sektörüne giriş yapınca Marvel Süper Kahraman Oyunlarına olan güven arttı. Asıl plan Spider-man oyunu bile değildi, arkada yıllardır geliştirilen çok büyük bir Avengers oyunu yapılıyordu. Crystal Dynamics, Crystal Northwest, Eidos-Montréal ve Nixxes Software BV’nin ortak geliştirdiği muazzam büyüklükteki bir oyun…

Game as a service mi kaçalım hemen!

İlk duyurulduğunda TPS kameraya sahip olan, 3 saatte bir farklı karakterle oynatan 20-25 saatlik dopdolu bir deneyim verebilecek bir oyun olarak hayal etmiştik. Daha sonra hizmet tabanlı olup online olacağı açıklanınca DC Universe Online kopyası olacağını düşünmeden edemedik. Oyunun çıkışına günler kala betasını hem PC’de hem PS4’te oynadık. Marvel’s Avengers bakalım nasıl olmuş?

Ultimate Alliance ama Online versiyonu?

Çocukken tekrar tekrar oynadığım bir oyun vardı, Ultimate Alliance. Annem dışarıdayken oyun satan bir yere denk gelmiş ve kapağında sırf Spider-man var diye oyunu alıp eve gelmişti. Ben de delirerek oynamıştım. Peki nedir bu Ultimate Alliance? En popüler Marvel Süper Kahramanlarından 24 tanesini oyuna koymuşlar. İçlerinden 4 tanesini seçip oyuna devam ediyorsunuz. Hikayede ilerleyerek düşman bölgelerini temizliyorsunuz ve belirli yerlerde seçtiğiniz karakterleri değiştirebiliyorsunuz. PS2’de oynadığım en eğlenceli oyunlardandı, üstelik co-op bir oyundu. 4 karakteri 2-2 ayırıp oynuyorduk. İşte bu oyunun güncel yorumlaması olarak da Marvel’s Avengers’ı görüyorum. 2006’da 24 Kahramanla çıkan Ultimate Alliance’in yanında 2020’de çıkan Marvel Avengers, 6 Kahramanla biraz komik kalıyor. Çıkışından sonra umarım söz verdikleri gibi bol bol yeni kahraman gelir.

Ultimate Alliance, internetin yayılmadığı bir dönemde çıkmıştı. Yani güncellemelerin olmadığı yıllarda çıkmıştı, dolayısıyla biten bir oyun olmak zorundaydı. Marvel’s Avengers’ın ise asıl yapısı online bir hizmete bağlı. Yıllarca güncel tutulacak, sürekliliği asla durmayacak bir oyun. Lakin yapması gereken asıl zor şey oyunun sıkmayan bir yapıya sahip olması lazım. Bağımlılık yapan bir oynanışa sahip olmalı. Peki böyle bir oynanışa sahip mi?

Aslında Evet Belli Ölçüde Bağımlılık Yapıyor

Loot Sistemi biraz tuhaf görünüyor, süper kahraman temasına hem oturmuş hem oturmamış gibi ama oynanış olarak cidden geleceği var gibi duruyor. Düşman çeşitliliği sadece robot olmasa, Hulk’ın gücünden korkmayıp gücünü kısmak yerine arttırsalar, bölüm tasarımlarına daha fazla özen gösterseler çok eğlenceli bir oyun olur Marvel’s Avengers. Bölüm tasarımları demişken, oyunun aşırı düz koridorlara sahip olduğunu söylemeliyim. Sandbox tarzı beni özgür bıraktığı yerler de var ama sıklık olarak düşük kalıyor. Yaratıcılık ve eğlence katılmamış ruhsuz bir oyun gibi duruyor o bölümlerle.

Oyunu oynarken kafamda sürekli Anthem ile aynı soru yankılanıp duruyordu. “Tek kişilik bir oyun olsaydı nasıl olurdu?” Bu soruyu tekrarlamamın sebebi cidden yüksek potansiyellere sahip olup ellerine yüzlerine bulaştırmalarından kaynaklanıyor.

Yüksek Bütçeli Olmasına Rağmen Neden Üvey Kardeş?

Oyunu birden fazla stüdyo geliştiriyor, deliler gibi para akıtılıyor. Oyunda az karakter ve muhtemelen az içerik var. Oyunun temelini düzgün yapıp çıkaracaklar ve hızlı hızlı büyütecekler. O zaman 60$’ı biz neye veriyoruz? Yüz modelleri orijinal olmak zorunda değil de en azından seslendirme kadrosu ve müzikleri orijinal Avengers filmleriyle aynı olsaydı işte o zaman gözüm kapalı bu oyuna para verirdim. Yüz modellemeleri orijinal ekibin çakması olmasa seste de sorun yok. Çünkü seslendirme kadrosu cidden çok iyi. Bu durumda tek diyeceğim Alan Silvestri’nin Avengers parçası ara sıra çalsa tadından yenmezdi. Bunlar olmadan şu anki haliyle maksimum 35-40$ fiyatıyla çıkması gerekirdi.

SEGA’nın çok düşük bütçeli film oyunlarında bile oyuncuların yüzleri ve seslerini görüp Marvel’s Avengers’da görememek bir hayli üzücü.

Sinemadaki Sabrı Niye Oyunlarda Göremedik?

Teker teker bütün kahramanların kendi filmlerini çıkarıp ondan sonra Avengers çıkartan şirket, oyunlarda neden acele etti? Teker teker oyunları yapsalar, daha özenilmiş mekaniklere sahip, daha benimsediğimiz karakterlerle Avengers oyunu oynamak kesinlikle daha eğlenceli olacaktı. Hem çoğu şey de hazır olacaktı. Kendi oyunlarında oynanışları ve tasarımları tamamen hazırlanmış olacaktı ve Avengers oyununa aktarılacaktı ki Spider-man çoktan hazırdı bile. 3-4 tane daha tek hero oyunu çıkarması yeterliydi. 2-3 tane de ekstra karakter eklediler mi tadından yenmezdi ve Avengers oyunu tamamlanmış olurdu.

PC’de Berbat, PS4’te Harika

PC’de 1050ti ve i7 3770 sistemimle oyunu oynayamadım bile. Her şey en düşük olmasına rağmen frame drop olup duruyordu. Sinematiklerde bile oluyordu. 20-25fps arasında, mobil grafiklere sahip bir oyun oynayarak berbat bir deneyim elde etmiş oldum. Çok tatsız bir deneyimin ardından PS4’te deneyince derin bir oh çektim. PS4 Pro’da yüksek fps moduyla birlikte oyun yağ gibi akıyordu. Üstelik hoş da gözüküyordu. Kahramanları oynarken de Dualshock 4 daha derin bir deneyim sundu. Titreşimiyle tetik tuşlarıyla oynanış kesinlikle daha eğlenceli oldu. Nerede oynayacağım diye düşünüyorsanız PS4’ü tavsiye ederiz.

Son Karar

Marvel’s Avengers’ı koştura koştura almaya gerek yok gibi duruyor. 100-150 fiyatlara düştüğünde oyun hem büyük güncellemelere sahip olmuş olacak, hem de verdiğiniz paranın karşılığını almış olacaksınız. Eğer Süper Kahramanlara ilgi duymuyorsanız almanızı kesinlikle tavsiye etmem. Diğer oyunlardan çok farklı, mutlaka deneyimlemeniz gerekiyor diyeceğim bir tane şey yok. Süper Kahramanlara ilgi duyanlar için ise daha diyeceklerim var.

Marvel’s Avengers birkaç saatlik oynamanın ardından sıkıyor ve biraz ara vermek istiyorsunuz. Ardından tekrar girip tekrar birkaç saat keyifle oynarsınız onda hiçbir sorun yok. Günde 1-2 saat oynayarak uzun süre idare edebilirsiniz ancak sonsuz hikayeye sahip olması yüzünden biraz amaçsız hissettirdiğini söylemem gerekiyor. Neden düşman dövüyorum, nereye gidiyorum, amacım ne tarzı sorularla sık sık karşılaşacaksınız. Amaçsızca robot parçala, kafanı rahatlat gibi bir oyun olmuş.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.