”Ben, Robot” kitabını elime ilk aldığım zamandan beri Asimov‘un yarattığı bu dünyayı, kanunlarını, kurallarını çok sevmiş ve benimsemiştim. Ne zamandır Asimov kitaplığının tozlu raflarında gezinmek istiyor ancak bir türlü nereden başlamam gerektiğini bilmiyordum. İthaki Yayınları‘nın geçtiğimiz ay Robot serisine başlaması, bana çok güzel bir basamak oluşturdu.
Çelik Mağaralar, yarattığı izlenimden daha fazlasını veren bir kitap. Temelleri iyi atılmış bir bilimkurgu, suç filmlerini aratmayan bir olay örgüsü, toplum bilinçaltı ve psikolojisine tutulan bir ışık barındırıyor. Tüm bunların her birini en iyi şekilde yapmıyor olsa da herkes için alıp gidecek bir içerik ortaya çıkartıyor.

Kitap bir cinayetle başlıyor, bir cinayetten daha ilginç olan ise kimin öldürüldüğü. Kitap, farklı bir gezegene gidip kolonileşmeyi reddeden, şehirde kalmayı tercih eden, robotlar yüzünden işlerinden olan ve onlara teslim olmak istemeyen insanlar ile bunun zıttını savunanlar arasındaki bir çatışmayı anlatıyor. Cinayet kurbanı, şehir insanlarının tabiriyle ”uzaycı” bir bilim adamı olduğunda ve bu cinayet de böylesine bir zamana, bir isyanın üstüne denk geldiğinde ise işler tedirgin edici bir hal alıyor. Ana karakterimiz Elijah Baley, bu cinayeti çözmekle görevli. Uzaycılar ise bu soruşturmaya ortaklık etmesi için, tamamen insan gibi görünen Robot Daneel Olivaw‘ı görevlendiriyorlar.
Kitap, iyi bir polisiye sayılmaz, bunu yapmayı da hedeflemiyor. Kitabın sonu tamamen tatmin edici veya şaşırtıcı bir nitelik taşımıyor. Ancak gelişme kısmının sunumu öylesine güzel ki, en keyif aldığım kitaplardan birisi oldu. Kendimi tamamen yepyeni, kendi mekanikleri olan bir gelecek varyasyonunda sonuna kadar hissettim. Gidişat, merak duygumu dürtmeyi hiç bırakmadı ve karakterler kafamda çok canlı bir şekilde yer buldular.

Ürpertici Gelecek Kurgusu
Asimov’un aşırı yüksek nüfusa sahip, besin kısıtlılığı ile mücadele eden, çelikten şehirlerdeki depresif gelecek varyasyonu, bir kurgu olmasına rağmen günümüzde izlerini görebiliyorsunuz. Sanki bu geleceğe doğru ilerleyen bir otobanda hissediyorsunuz, benzerlik taşıyan şeyleri tespit ettikçe ürperiyorsunuz. Kitabın en iyi yanlarından biri de buydu, oldukça inanılır bir gelecek kurgusu.
Nereden başlamalı?
Robot serisine başlamadan önce ”Ben, Robot”u okumak sizler için daha iyi olacaktır. Asimov’un evrenine, kurallarına ve genel işleyişine dair bir ön fikir, seriyi daha keyifli kılacaktır. Çelik Mağaralar’da denk geldikçe ”evet, bunu biliyordum.” cevabını verebiliyorsunuz. Direkt Robot serisine geçmek isterseniz de kitabın genel akışını bozacak veya kafanızı karıştıracak herhangi bir engel yok. Tek atımlık bir macera hissi veriyor.
Serinin devamını büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum. İthaki Yayınları’nın Robot serisi yayın takvimi şu şekilde;
- Çıplak Güneş – Aralık 2021
- Şafağın Robotları – Ocak 2022
- Robotlar ve İmparatorluk – Şubat 2022
Çok güzel bir inceleme yazısı olmuş teşekkürlerr ^-^
BeğenBeğen